Een heldere kijk op gebeurtenissen, gedachten, gevoelens en gedrag.
Door het maken van een overzichtelijke, kleurige gesprekstekening, krijgt een kind letterlijk zicht op zijn problemen en komt het zélf tot een oplossing.
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Over Teken je Gesprek
Met symbolen, kleuren en kernachtige beschrijvingen worden gesprekken visueel gemaakt. Er wordt een overzicht gecreëerd van hetgeen een kind vertelt. Door de juiste vragen te stellen krijgt het kind nieuwe inzichten en ontdekt het zelf hoe het probleem kan worden opgelost.
De gesprekken worden op een open, neutrale manier en vanuit een niet oordelende houding gevoerd. De stilte speelt een grote rol. De begeleider schrijft in passende kleuren en tekent in symbolen precies dát op wat de probleemdrager vertelt. Het kind heeft de regie en alleen wat híj of zíj zegt en belangrijk vindt wordt kernachtig opgeschreven. Het ziet zijn eigen woorden in de tekening staan.
Door deze basishouding ontstaat er een sfeer waarin de probleemdrager zich gehoord, serieus genomen en geaccepteerd voelt.
Achtergrond
Teken je Gesprek is gebaseerd op andere methodes en theorieën, zoals: RET, NLP, Option-methode en Kids’ Skills.
* RET (Rationele Emotieve Therapie); niet gebeurtenissen zelf maken mensen van streek, maar hun gedachten daarover. De invloed van negatieve, irrationele (niet helpende) vs. rationele (helpende) gedachten wordt onderzocht.
* NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren); ‘Wanneer lukt het wel?’ Welke gedachten, acties en kwaliteiten kun je inzetten om een positieve omslag teweeg te brengen en doelen te behalen?
* Option-Methode; een niet-oordelende, logische en effectieve verbale vraagtechniek. Door bewust te worden waarom je iets doet of gelooft kun je makkelijker besluiten of je dat wil blijven doen, of dat je het los wil laten.
* Kids’ Skills; uitgaan van vaardigheden die aangeleerd worden om het probleem op te lossen. Het kind staat hierin centraal en is leidend. De omgeving is enkel ondersteunend.